skip to Main Content

We Needed More Light

Hall Kitchen and Utility re-painted and with new matching doors
Hall Kitchen and Utility re-painted and with new matching doors

Mr and Mrs Hall approached us looking for a re-vamp of their existing kitchen and utility.  They liked the layout of the kitchen but thought that the oak finish combined with the rooms low ceilings made the room too dark and they didn’t like the open units they had inherited from the previous owners.

To solve this problem, we knocked through a supporting wall into the neighbouring room to flood the kitchen with light.  This involved the installation of a new RSJ, carefully supervised by a Building Inspector.  This was then plastered and painted to match the existing archways around the house.

Whilst the building work had been going on, we had removed all of the doors in the kitchen and taken them back to our workshop to re-paint them with a light and airy colour.  Matching doors were made to convert existing open units into closed cupboards, and a base cupboard was altered to make space for a new Miele under-counter wine cooler.

We placed a large painted glass splash-back behind the sink and range cooker to show off the beautiful features in their kitchen such as their glass display cabinets and brick surround.  Their downlights were replaced with new LED ones with 50 000 hours of lifetime to bring a warmer light into the room.

We also created a bespoke new drum table with suspended glass top where they could sit and chat with their friends whilst preparing a meal.  The glass top allows the light from the garden to filter through to the kitchen keeping it as light as possible.

In the utility we created a matching broom cupboard and fridge housing, hiding an unsightly vent and proving much needed storage for all of their buckets and cloths which had previously been piled on the floor.

Back To Top